Monday, July 19, 2010

GCB...I'm lovin it..parappapaa...

Ri tu g mkn Mc'D dkt Saujana Prima...
Terpaksa mengotakan janji kepada anak teruna yang seorang...
Klu tak jadi pegi...mau nya mengamuk-mengamuk dan mengamuk lagi...
so, demi intan payung yg seorang ni...diturutkan jua..
nak2 pulak mood mak ayah nye baik..so, mintaklah apa saja..
mandi kolam pun sudaahh..jalan2 alamanda pun sudahh...

Kali ni test burger GCB..tah stand for wat..aku pun dah lupe..
Tapi rasa..besttt jugakk..rasa ayam yg digrill..lain skit dari yang lain..
x macam ayam mc'chiken..
nak-nak pulak ayam tu diperap dgn lada hitam..perghh masyukkk...
yg sedihnye aku dpt mkn separuh jerkk..separuh lagi dah dibaham oleh Waiz..
wat to say...mak..makk terpaksalah mengalah kan..

Ok...kepada yg belum mencuba..cuba2lah GCB ni weh..
Pasti melekat di sanubari...dan ko akan rase cam nak lagi..nak lagii...
Klu x silap RM11 for 1 set..agak mahal tp x pe aku tak kuar duitt..hahah..

Upss, set ni, limited time only..maknenye ade mase sebulan jerk dr sekarang..
pastu dorang close..alah ala-ala prosperity tulah yang floatling tu..tup2 dkt2 nak chinese new year tu adelah dia..samelah konsepnye...so, klu nak merase..harusss bertindaakk dari sekarang...
gaji kamis nih..jom serbuu Mc'D..wallahh..

Rupa parass GCB..



Wednesday, July 14, 2010

Siakap steam...coklat cake moist...

Per motipp sebenarrrnye....
Saje suke2 nak share-share resepi or lebih tepat...nak tunjuk bakat yg tak bape nak berbakat..

Terus teranglah..siyes cakap...aku ni bukanlah pandai memasak..
Takat2 lepas tekak sendiri..same tekak my usben same my son..insyaAllah.
Klu sampai menambat hati mak same ayah mertua tu...mungkin blum sampai tahap..
Nak kata rajin masak sgt pun...x jugak..
Tp klu dtg sawan masak...kerajinan melampau..mcm2 bende aku nak masak...
sampai x terlarat nak makan..
Makenye, aku agih2 lah kat jiran..

cewahh..penah ke?? cik jiran..tolong jawab..

Becoz aku takde kemahiran memasak yg tinggi...
Makenye...
kdg2 klu tak tau masak...aku gugel2 kt tenet...
Tak pun, belek majalah or buku masak-masak yg limited edition kat umah aku..
Tak pun paling senang...aku tepon mak or msg kakak2 aku...
potpetpotpet...tak reti masak sekian..sekian..sila bgtau resepi skit..
Setell, dptlah aku masak dgn berjaya nya...

2 ari lepas...aku rajin tau..
masak ikan siakap steam same ngan coklat cake..
Bukanlah maknenye aku, suh laki aku mkn cake dgn ikan..
aku masak nasik la jugak..
Motipnye..dua2 tu feberet my usben n son.

Siakap steam...
( Menu ni aku xyah gugel2..dah mmg terel dah..cewahh terperasan pulaknye...)
Aku suke masak menu ni sbb buleh campak2..skali campak sume bahan..pastu ko buleh lepak2 tgk tv ke...lipat baju ke..

Bhn-bhn yg boleh dicampak sesuke atiii..(resepi care aku)
- Dah tentu-tentulah ikan ... x kesahlah ikan ape.. janji bukan ikan sardin dlm tin..ngeh..ngehh..
- Sos tiram, garam, kunyit (optional...mcm aku, spesis tak suke tgk ikan tu putih melepak)
- Carrot, bunga kobis
- Serai, halia (diketuk)
- Cili padi, bawang merah@kecik, bawang putih (dikisar or diketuk mengikut tahap kerajinan)
- Asam keping
- Asam ko (yg masam manis tu)
- Perahan Jus limau kasturi (optional...klu nak berlebih2 masamnye)
- Sedikit minyak masak (pun optional juge)
- Hirisan bawang besar dan tomato (tuk presentation yg lebih menyelerakan)

Kekdah dan methodnye...
1. Ambik ikan, pehtu lumur dgn garam, kunyit, sos tiram, minyak.
2. Lumur skali dgn cili padi & bwg yg dah dikisar td.
3. Then, masa tuk campak mencampak...campaklah segala bhn2 lain seperti carrot, bunga kobis,    
    serai,  halia, asam keping, asam ko, jus limau kasturi.
4. Kukuslah ikan tu lam 10-15menet...yg ni agak2 sndirilah..
5. Agak2 nak masak..baru taruk bawang same ngan tomatoman td...
    Taaraa...inilah hasilnya.... sedap sehingga ke tulang...
Yg ni pulak coklat cake hasil air tangan aku... (kek b4 di topping dgn coklat...pic yg siap ber"topping x smpat nak snap dah kene ngappp...)
Moist Chocolate Cake
Bahan-bahannye ialah :-
- 1 1/2 cawan gula
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 cawan serbuk koko
- 1/2 sudu kecik soda bikarbonat
- 1 sudu kecik baking powder & esen vanila
- 4 biji telur
- 1 cawan minyak jagung (minyak masak pun bollehh)
- 1/2 tin susu cair

Kekdah nak buatnye...
1. Campur dan ayak tepung gandum,koko,baking powder
2. Pukul telur & gula smpai kembang...
3. Masukkan telur sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung...pukul semenet
4. Masukkan susu cair dan esen vanilla..
5. Masukkan minyak..pukul lagi..sehingga adunan sebati..
6. Masukkan dlm loyang..bakar dengan suhu 180 darjah celciuss..lebih kurang 25 minit...kek siap utk dihidang...cucuk2 le ngan garfu kot nak test masak ke idak..klu bersih elok je garfu tu..dah masaklah tu.

Topping laks..
- Coklat masak, sedikit butter, sedikit susu cair...masak care double boil..kaca lah sampai coklat tu cair..
   den, tuang atas kek..n ltk kek dlm peti ais...kek sedia utk dimakan...

Sekian saja resepi dari aku yg kurang xpert memasak...wahwahhwahh..dah mcm blog resepi lak kekdahnye.

Waiz...

ah lama tak publish kesah Waiz, kan??
Dah besar pun anak bujang aku yang sorang tu...
Dah semakin bijak...
Dulu sgtt kuat menangis bila hantar ke nursery...
Sekarang, kemain sebuk nak ke "school" nya...
Pagi2...selalu siap dulu dr aku..
Klu boleh nak pegi sndiri...xyah tunggu aku..
"Mama lambat" katanya.

Balik sekolah...ade je yg dibebelnya..
Kdg-kdg ktorg pun x paham apelah butirnya..
Kadang-kadang menyanyi...
Kadang-kadang bc doa..
Cite makan apa..minum apa kat school...
Bgtahu nama kwn-kwn..
Klu bawak makanan or mainan..mesti tuk kawan-kawan..

video
*Ups...tak tahu cmne nak rotate...sile rotate monitor pc anda utk mencegah ketelengan kepala anda...huhuhu..

Skrg dah pandai bc certain2 doa..tp ikut pelat dia lah..
Nak makan..nak tido mesti ajar dia bc doa..
Solat ngan ambik wudhuk pun dah buleh..pun ikut cara dia..

2 bulan lagi, Waiz dah nak masuk 3 taun..
Cepat betul masa berlalu...
Pejam celik..pejam celik sedar2 dah nak masuk 3 taun...
Rindu pulak zaman dia babybaby dulu...
sungguh comelll...
skrg..tentyunya semakin comeLL...

Dok mengulit manjakan yg seorang tue..sampai terlupe sesuatu..
Owhh...rupenye aku dah terlambat...
Patutnya dalam usia dia skrg...haruss dah ada adikk..
Klu tak makin menjadi-jadi kemanjaan dan ke"mengade-ngade"an nye.

Dah tiba masanya...
Bersedia utk 1 perubahan
Lalalalalla...

Thursday, July 8, 2010

Photography Studio - D'pondouqe.


Nak promot skitt..
Baru 2,3 mggu lepass ktorg dapat undangan makan2 smpena pembukaan studio photography..

Ekceli studio tu terbina hasil partner martner 4,5 org my usben frens. Namanye pun lain dari yg lain de'pondouqe. Lokasi is di Pandan..dekat2 ngan Menara Ampang Jaya tuh.. Nama pun photgraphy studio...dah tentu2lah segala mcm khidmat photoshoot ade. Dari gamba pngantin, family, anak beranak..konvo mambo..ape saje. Nak indoor or outdoor pun no hal, semua pun bulehh. Selain bab-bab photography, ade lagi khidmat2 lain yg berkaitan pgantin nie. Bab rege, insyaAllah tak cekik darah..dan hasil pun insyaAllah memuaskan. Sempat gak lah weols berposing-mosing.. Gamba pun dah dpt...mmg cun...sememangnya pueh ati..cume tyme ni model tak smpat nak tacup-tacupp..so, rupe paras ala-ala sahaje.

Jomm kite tgk hasilnye...
My kesayangan...raye nanti compom bergamba di sinun..
My hensem boy...muke sedikit cuak sbb kerusi tu agak tinggi..melebihi ketinggian beliau..
 
Paling suke tgk aksi Waiz tyme ni..so comell...

Antara hasil keje tgn mereka....(gambar-gambar dicurik di sini).
 Yg ni pulak hasil camera hp usben aku..owhh sungguh berbeza...sungguh tidak cunn..
So, pada sape2 yang ade keinginan utk posing2 gamba cun melecunn..or nak pakej pgantin, family, bagai.. silalah ke d'Pondouqe, oke...n klu nak contact..contactlah beliau ini...

Mohd Liza Ibrahim
( 0193721534 )
di alamat :  43 AC,level 4, Menara D, Pandan Capital, 
jalan pandan utama, Pandan indah, 55100 KL.

Tuesday, July 6, 2010

Sesat baratt..

Sblm aku bukak topic nih, aku nak gelak besar dkt diri sndiri same ngan opis mate aku..
Kahkahkahhhkahhhhkahh...uhuk..uhuk..uhkkk..sampai terbatuk-batuk tu hahh..
sangat2 memalukan dan melucukan..

Alkisahnye smlm aku ditugaskan jaga pendaftaran lagi...
Itulah keje aku skrg...menjadi org penting pendaftaran pelajar...dari undergraduate smpailah ke post graduate..dari student dlm negara sampailah student Indon, IraQ, Iran bagai...dr yg putehh melepak sampai la ke itamm itu menawan..Pendek kate mcm2 bangsa aku jumpa..Sepiking pun dah rupe ayam dgn itiklah.
So, mase2 mcm nilah smpat ber"ular"-ularan sket...

Kesah berlaku ms setengah jam lagi  lg lunch hour..kununnye nak balik opis...skali....

Kak I : Awak ade nak balik opis ke?? 
Aku : x kesah..
Kak I : Tahu jakan nak g Kamdar Kajang tak? Jom temankan akak g sana.
Aku : Tahu...Bolehh ajer...jomm.

So, ktorg pun dgn gumbira hatinya cargass ke Kamdar...pilih punya pilih..sekejap saja...shopping tak sampai 15 minit...1.15p.m dah setel..see betape cptnye membeli belah. Kompom msk opis lum pukul 2 nih..

Sekali...tyme nak balik...
Kak I : Mana jalan nak kuar hway tadi??
Aku : Ikut sini, kak.
Kak I : Ok..
Aku : Eh, akak...kite bukan exit Bangi ikut sini ke??
Kak I : Eh..ye ke?? Nape lain macam je..xpelah depan lagi..
Aku : Owhh ye ke..ye kott..saya pun tak cam klu ikut hway nie...try jelah..

Skali hambik ko...dah sesat barat..x jumpe2 exit..nak u-turn x buleh, menurut jelah sign board tu..
tup..tupp..ktorg dah terlepas ke Negeri Sembilan..
Tgk sign board dah mghala ke Kuala Pilah..
Si akak ni dah mggelabah...dah tak tentu arah..seb baik bwk aku yg cool ni...
Hahaha...dapatlah aku meng"cool"kan keadaan..

Seb baik ktorg jumpe gak exit ni..
Uii dah sampai ke Pajam..sudahnye berpatah balik..tu pun silap ambik exit lagi...exit Bangi Lama...Seb baik kat situ ktorg dah familiar ....tu yang jumpe jugak opis tu..Klu tak maunye singgah Balai...tu pun klu jumpe Balai.


Kehkehkeh...nasiblah akak...akak bwk saya yg  mmg tak pass2 bab jalan ni jd penunjuk arah.. Kurang boleh dipercayai.. Kompom dah serik nak bwk, kan??Tp saya tak salah kak...akak tanye "Tahu jalan pegi Kamdar tak?"..Akak tak tanye, "Tahu jalan balik tak??" Soklan kene terang..Kahkahkah...tanak gak ngaku kekurangan tuh.. x baik tul.

Nway, kejadian yang berlaku tetap di"RAHSIA"kan dr pgtahuan opismate yg lain..
xley kantoyy...klu tak kecohhh kene gelak..yg tau diam2 ye.

Monday, July 5, 2010

Owh Tuhan ku..aku hilang arah..

Sgttt tak tentu arah hari ini...

Mimpi ngeri malam tadi masih menghantui firikan....

Segalanya kusut di fikiran..owh Tuhan berikan aku kekuatan...

Semoga kami diberikan perlindugan...

Bantulah kami..tunjukkan jalan..smg segalanya dipermudahkan...

Aku mohon keredhaan..

Ameenn...

Friday, July 2, 2010

Menunggu masa utk dipetikk...


Juz 4 sharing-sharing...
Akhirnya usaha weols bercucuk tanam...berkebun dan berladang di atas sebidang tanah yg tak bape meter jerk perseginye, telah membuahkan hasilnya...

Anda nampak apa yang saya nampak ???
Focus lagi...
Yeyeye..lalalaalalaa...buah longan ktorng dah berbuah...tak sabar nak merase hasilnya..walaupun cukup-cukup 3 bijik saje...cukuplah tuk aku..my usben n Waiz..huhuhu..
Alhamdulillah, menjadik jugak..Harap dapatlah merasa hasil tanaman sendiri.

Upsss...kate org, klu pokok baru nak berbuah...jgn ditegur...tp tangan ni gatal jugak nak tayang2 kat sini. Dah..dah...Sssyhhhhhhhh....
 (sambil doa byk2 nih)....

Takpelah kite beralih ke sudut lain... our landskap yg masih tak siap2...agaknye bilelah nak terbina kolam ikan kat sebelah tu??? Ish..ishh..ishh...
Ni lak pokok yang baru di beli di Nursery Sg Buloh last week...canteek ta?? Skrg mmg tak cantek..tggulah dia dah besar nanti..

Thursday, July 1, 2010

Anak cucu menantu Pak Ucopp

Ari minggu ri tu ktorg cargas ke Sg. Buloh...my SIL's house.
Jenjarang dapat jumpe becoz Sg. Buloh n Bangi adalah sangat jauh..
Jadinye klu nak ke sana...haruslah ber"alasan"....klu stakat g visit2 tu
kadang-kadang.. byknya Jarang-jarang...
Nak wat camne klu tukang bwk tanak bawak, kan..
So, alasan terbaekk kali ni is becoz nak g amek baju cth my MiL n FiL dr kg...utk ditempah baju raye...

1st time aku br tahu....rupe2nye Sg. Buloh ni syorga membeli pokok...
Jadiknye sblm sampai umah akak ipar aku nih....
asal jumpe jerk nursery mesti ktorg sggh,
maklumlah tgh mencari pokok idaman tak dapat2..
Ade tu mmglah ade cume rege jerk yang x berpatutan..Masih tercari2..
So, klu ade yg tahu kat mana ada jual pokok Kasinai yg termurahhh..plezz tell me.

Nilah rupe Pokok Kasinai tu...
Klu ikutkan mmg tak puas sbb byk nursery yg ktorg tak smpat nak singgah...
sbb tulah klu ikutkan ati mmg nak tumpang tido je kat umah kak ipa aku nih memandangkan sok nye ktorg saje2 ambik cotii...Tshirt free pun dah dpt, kan..so, xde hal klu x bwk baju pun...mmg siyes nih nak bertido-tidoran kat sana...sok boleh smbg membeli belah pokok lagi..Pokoknya...ktorg x dpt offer la plak...kuang...kuang...trus termalu tuk meng"offer"kan diri sendiri. Kicik ati tauu..hakhakkkhakkk..Jadinye terpaksa tarik balik hajat dan cita2 ktorg tu...(Tuk akak n adik ipa aku..kot2 terbace entry ni, org  memain jerk... don't rase bersalah plakk...ekceli niat tu ada cume tetibe jerk tingat ade brg nk kena ambik besoknya).
Next time lah yer..

Nway, perjumpaan yg singkat tu tetap berjalan dgn happeningnya...
sbb....ktorg smpat ber"bowling-moling".Bowling lagi kan?? Nak wat camne tulah games yang paling seswai tuk  dimain bersama family...abess takkan nak main snooker plak kot...klu nak main golf tak mampu la pulak. Cite pjg sampai besok pun tak abes...mari kite mencuci mata...

Ini adalah adik badik my usben...det's mean my Sis in law..
Dari kiri..champion of d' games...my silent reader merangkap adik ipa aku...kasi femes skit sama dia. Bangga ooo...sbb jd juara mlm tu...uii..cik adik, any comments??

Family my SIL..
Alamak salah tempat...Ni dah jadi aksi lontar peluru or lembing dah..
 Tidak sahh klu tak posing mosing....
Sepupu tak sama rupa...
 Oke..sekian saja aktibiti sebahagian dari anak cucu menantu Pak Ucop..
K, next time lepak2 lagi..kita pecahkan longkang Alamanda pulak...