Monday, October 17, 2011

Botol Susu Comel Mimijumi

Pernah tak korang mengalami kesukaran mem'botol' susukan bb? Senang cite maksudnya ~ bg bb minum susu dgn botol.. if ade, mmg pening kepala skit melayan kerenah bb. Tulah antara cabaran bagi ibu2 yg menyusu badan. Bila dah direct feeeding ngan kite mulalah payah nak berenggang, dah syokk bergantung je kejenye. Bila nak pisahkan menjadi ler masalah besar. Dan paling besar bila si ibu dah masuk keje after berbulan pantang. Stress dan merisaukan.. Mulalah keje pun tak senang hati.

Kata orang melentur bulu biar dari rebungnya..
So, dats mean dari masa pantang lagi, kenal2kanlah dia dengan puting tiruan a.k.a puting botol. Klu decide nak ebf, kenalah berusaha seawal pantang, memerah,mengepam dan membuat stok susu.. then bg susu ibu tru botol. Mmg kena ajar awal2, klu tak mmg masaklah maknye ngadap bb yg tanak bottle-fed. Kadang2 bb mybe reject botol tu, so dat better bapak2 or org lain yg susukan.. bukan sbb apa, kata org, klu kita mak2 yg nyusukan, bb tu cam ada bau susu badan mak dia sbb tulah dia reject bottle-fed. Tuk ajar bottle-fed, sesekali kenalah bertindak macam tu.. bb nangis pun kena nekad sikit asalkan senang di kemudian hari.

Bercakap mcm pakar, sudahnya kena batang hidung sndiri jugak bila tiba2 my bb baru2 ni pun tanak bottle-fed. Alhamdulillah, bb-sitter pandai handle, bb pun dah ok. Hopefully oklah selamanya. Nak ajar bb yg ebf ni menyusu botol mmg mencabar skit. Beli botol pun dah mcm try n error... Dah mcm2 brand pakai .. avent, MAM, breastflow... terbaru aku jumpe yg ni, botol susu Mimijumi so chomellah...looks pretty most like the natural dot..dot..dot..kan? Hehehe..
Sedikit info psl botol Mimijumi ni...

~ Mimijumi botol boleh mengatasi masalah transition dari menyusu ibu ke susu botol
  •  Bentuk puting menyerupai payudara ibu
  • Teksture puting ini lembut seakan-akan puting ibu
  •  Mengatasi masalah kekeliruan puting ibu dan puting botol
  •  Sesuai juga untuk bayi yang mula bercerai susu dengan ibu
  •  Material botol dibuat dari plastik EMS Grilamid di mana lebih baik dari plastic jenis PC, PP & PES
  • Botol ini tebal, permukaannya jernih seperti botol kaca dan ringan untuk dipegang oleh bayi.
  • Puting dibuat dari silicone yang selamat untuk bayi dan tidak mengandungi latex. 
  • "Wide neck style" -  memudahkan proses pembesihan di bahagian dalam botol
  • Setiap set mengandungi botol(240ml), puting dan penutup.
  • Free from BPA, Lead, Phthalates dan Latex
Byk2 brand kat luar nun, aku rasa yg ni most looks similar to a breast. Mmg d'best recommendation for ibu2 yg bermasalah menyusukan bb mcm aku. Rasanya klu camni bb x boleh bezakan yg mana satu artificial nipple, so mama pun x frustrated lagi bila baby rejected bottle.

Rege kat Malaysia paling murah pernah aku jumpa dekat azasbabymate or dkt sini pun sama RM87, tuk sparepart mimijumi nipple pulak 1 pack ~RM43, 2 pack ~RM80. .. Klu nak tgk dkt retail shop, refer dkt blog azasbabymate tu. Aku review je..x beli pun lagi. Now tgh berkira2 nak beli ke tak. Macam mahallah jugak. Buat masa ni bb-sitter pun ckp bb Fayyadh mau je bottle-fed. So, bertahan jelah. Reserve dulu kot for d' next time.
Apapun "Susu ibu is the no. 1". Klu boleh masa kite dgn bb, kerap2kanlah direct feeding. Byk yg tersirat di sebalik direct feeding tu.. dr segi perasaan x yah cakaplah...masa tulah rs  bertambah sayang,kasih,chenta,ikatan antara ibu dan anak....segala2nya cukup..kepuasan yg sukar digambarkan.. Tak caye? cube dulu baru tau.

0 yang mengomen: